Kurssit

Kurssit

Jos ryhmälläsi ei ole sopivaa kurssipaikkaa omasta takaa, kurssi voidaan järjestää esim. Turussa Koroisten Kylätuvalla, Konsan kartanolla, Paattisilla Kaarlejoen luomutilalla, Nousiaisissa Rantapihalla, Maskussa Kaiturin tilalla tai Kuralan kartanotilalla Yläneellä. Tällöin hintaan lisätään paikan oma tilavuokra.

Villivihanneskurssit
  *luento
  *retki
  *ruuanvalmistus
  *Kotipuutarhan keittiössä
  *Villimpi kokkisota
Muut luontokurssit
  *Kauneutta luonnosta
  *Sieniretki
  *Sieniretken jatkot
  *Karkkikurssi
Muut ruokakurssit
 
*Makkarakurssi 
*Ruisleipäkurssi 
*Kakunkoristelukurssi
*Luonnon lumoa lupaavalle -polttariruokakurssi

Villivihanneskurssit

Järjestän villivihanneskursseja lähinnä kevät-kesä-syksy-aikaan. Parasta villivihannesaikaa on alkukesä toukokuun puolestavälistä kesäkuun loppupuolelle. Taustaa villivihannesinnostukselleni löytyy täältä.

Luento villivihanneksista sisältää perustietoa villivihanneksien hyödyistä, tunnistamisesta ja käytöstä. Jos ryhmä on kokeneempi porukka, lisään mukaan hieman haasteellisempia kasveja ja keskityn enemmän käyttöpuoleen. Hinnat alk. 150 euroa/ryhmä.Käenkaali eli ketunleipä, oksaalihappopitoinen herkku

Villivihannesretki on ehdottomasti suositeltavin oppimismuoto villivihannesten käyttöön, ainakin jos tunnistuspuolessa on tarpeita tarkennuksiin. Retkellä opit tunnistamaan perusvillivihannekset, keräämään sopivat kasvinosat ja arvioimaan sopivia keruuympäristöjä. Retki toteutetaan asiakkaan toivomassa paikassa tai voin myös suositella sijaintia asiakkaan toivomusten mukaisesti. Hinnat alk. 150 euroa/ryhmä (max. koko 20 hlöä).Osmankäämiä ja takiaisen varsia nopeaa pannulla käyntiä ja maustamista vaille valmiina

Villivihannekset ruuanvalmistuksessa on oppimis- ja maistelutuokio villivihannesten käyttöön koti- tai ravintolakeittiössä. Yksittäisenä kurssina soveltuu perustunnistustiedon hallitseville, tai yhdistettynä villivihannesluentoon ja/tai -retkeen, jolloin kurssista saa suurimman hyödyn itselleen. Valmistetaan alku-, pää- ja jälkiruokia sekä juomia+ leivonnaisia käyttäen jokaisessa ruokalajissa villivihanneksia. Hinnat alkaen 200 euroa/ryhmä (max. koko 20 hlöä).

Huom! Luento+retki+ruuanvalmistus yhteishinta alkaen 400 eur/ryhmä! Useamman kurssin tilaaville tahoille lisäalennuksia.

Huom2! Keväällä 2014 olen opettamassa Raision Timalin kautta yhden illan villivihanneskurssilla 21.5 Paattisilla, lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet sivulla http://www.timali.fi/Kalenteri/Documents/Villiyrtit_21052014.pdf

 

Kotipuutarhan keittiössä -kurssi. Kurssilla tutustutaan kotipuutarhan rikkaruohoihin ja valmistetaan niistä ja kotipuutarhan senhetkisen sesongin ylituottajista ruokia. Opit hyödyntämään puutarhasi asukkeja kokonaisvaltaisemmin ja varhaisesta keväästä lähtien. Rikkaruohojen perkuusta tuleekin sadonkorjuuta! Säästä, motivoidu, herkuttele ja hyötyliiku!  Sopii vaikkapa marttaryhmille tai maa- ja kotitalousnaisille. Alk. 150 euroa/ryhmä (max. koko 20 hlöä)

Villimpi kokkisota. Kokeneille hortaajille (tai ryhmässä pitää olla ainakin muutama). Käytettävissä ympäristön villivihannekset, Perinnepadan villejä keruutuotteita, herkullisia yllätyksellisiä lähiraaka-aineita ja keittiön perusvarustusta. Kokkaus mahdollisuuksien mukaan ulkotulilla. Kuljen ryhmien mukana valvomassa ja opastamassa keruussa tarpeen mukaan, mutta lopullinen glooria syntyy ryhmän omasta luovuudesta. Nyt saa irrotella! Kuka uppoaa ja kuka luo huikaisevat kielen vievät villit ilot? Alk. 400 eur/ryhmä (max. koko 20 hlöä) Suurjuhlan kokkausvälineistöä


Muita luontokursseja

 

Kauneutta luonnosta -kurssi

Kauneutta luonnosta -retkelle valmistaudumme herättämällä hajuaistimme tunnistamalla tuttuja kauneudenhoitoon liittyviä yrttejä tuoksupussien avulla. Aistit avoinna lähdemme etsimään kauneuden lähteitä luonnosta. Tutustumme luontaiseen kauneudenhoitoon sisäisesti ja ulkoisesti käytettäviin yrtteihin. Törmäämme varmasti esimerkiksi nokkoseen ja peltokortteeseen, jNokkonen ja valkopeippi, kumpi on kumpi? Molemmilla käyttönsä sekä yrttilääkinnässä että ruokanaoista saa ihanat hiushuuhteet; siankärsämöön, joka puhdistaa rasvaista ihoa; koivuun ja kultapiiskuun, jotka puhdistavat kehoa paaston aikana, ehkä myös ranta-alpiin tai kamomillasaunioon, joista saa vaaleille hiuksille kirkastavan hiushuuhteen. Aikamme retkeiltyämme voimme siirtyä testaamaan yrttejä saunatiloihin erilaisten kasvonaamioiden, jalkakylpyjen, hauteiden ja hiushuuhteiden muodossa.  Ohessa voimme nautiskella sopivaa yrttiteetä ja pientä suolaista tai makeaa purtavaa. Käytännön testailu voidaan myös jättää väliin, tai toteuttaa vain teen nautiskelun muodossa, mikä ryhmänne henkeen ja aikatauluun parhaiten sopii. Retki sopii erityisesti aikuisille naisryhmille. Se on varmasti myös unohtumaton elämys vaikkapa rauhallisemmalle polttariporukalle, joka ei halua lähteä pelaamaan värikuulasotaa heti benjihyppyjen jälkeen.

Sienikurssit

Syksyinen sieniretki piristää ryhmän kuin ryhmän päivän. Koska olen itse sieniekologi, kerron mielelläni myös sienien erilaisista rooleista luonnossa, enkä pelkästään niistä tutuista tateista, joita me kaikki näemme. Sieniretkellä löytyi kangasrouskuSienet hajottavat kasvijätteemme, käyttävät oluemme ja viinimme, ovat pohjana tärkeille lääkkeille ja mahdollistavat monien kasvien kasvatuksen, joka ilman niitä olisi mahdotonta. Ennen vanhaan niitä on käytetty värjäyksessä, tKokkikouluajan kuva - vein kurssilaiset metsään opettelemaan sienten tunnistustaranssimatkojen tekemisessä ja soturien rohkaisussa, tulen sytyttämisessä ja ylläpidossa, ja jopa vaatteiden vuorikankaana. Voimme myös pohtia, mitä liikkui tutkijoiden mielessä, kun he jakoivat sienille nimiä: pikiliimakka, kainovahakas, oksaparvisilmä ja kantonapanahikas... Ja tietenkin voimme opetella itse kukin pari uutta varmaa ja herkullista ruokasientä, jos säät vain ovat sienille suosiolliset. Pohdimme kulkiessamme sienien parhaita säilöntätapoja. Tutustumme myös myrkkysieniin, jotta voimme jättää ne taitavasti metsään toukkien ruoaksi. Retki sopii kaikenikäisille, liikumme metsässä rauhallista tahtia. Jos ryhmässä on vaikeasti liikuntarajoitteisia, suunnittelemme retken sen mukaisesti, opas voi myös noutaa sienet valmiiksi ja sitten voimme tutkia niitä pihaympäristössä. Alk. 150 eur/ryhmä (max 20 hlöä)

Sieniretken jatkot. Sieniretken jatkoilla valmistetaan ja syödään sieniruokia. Jos ryhmä on kiireinen, käydään valmiiseen pöytään, jossa esittelen ruokiin käytetyt sienet ja muut raaka-aineet, niiden valmistustavat ja ruokalajien alkuperän. Asiaan hartaudella paneutumaan haluavien kanssa puhdistetaan sienet ja opetellaan haluttaessa säilöntämuotoja ihan käytännössä (suolaus, kuivaus, pakastus ja etikkasäilöntä). Lopuksi valmistetaan yhdessä sieniateria, jolle ryhmä saa menuvaihtoehtoja varausta tehdessään. Menu suunnitellaan niin, että myös sieniä syömättömät saavat vatsansa täyteen!Rouskupelmenit yrttiöljyn kera - yleensä ne toki tarjotaan maukkaan liemen kera, mutta halusin vähän enemmän muotoja kuvaan Ateria voidaan valmistaa joko ulkona nuotiolla, tai sisällä keittiössä, jälleen ryhmänne luonteesta riippuen. Valmistustekniikoita pääsee kerralla opettelemaan max. 15 hlöä, pöytään mahtuu toki enemmänkin väkeä. Jos halukkaita opettelijoita on enemmän ja aikaa riittää, voidaan muulle porukalle keksiä mukavaa tekemistä toisen osan ollessa keittiössä tai nuotiolla. Alk. 200 eur/ryhmä.

Karkkikurssit

Oletko kyllästynyt kaupan makeisiin, täynnä lisäaineita ja keinotekoisia aromeja? Tykkäätkö silti makeasta? Tilaapas tästä karkkikokki kotiisi Tyrnimarmeladia ja -fudgeaopettamaan sinulle ja ystävillesi Oikeiden Makeisten teon salat! Miltä kuulostaa esim. karpalomarmeladi, tyrnifudge, kuusenkerkkäkola, väinönputkitryffelit, itse tehdyt mansikkavaahtokarkit, ja niin edelleen? Perinteisemmätkin maut onnistuvat, ihan oman valintasi mukaan! Keittiössäsi ei tarvitse olla kummallisempia varusteita, tuon niitä kyllä tarvittaKuusenkerkkäkonvehdit työn allaessa mukanaan - liesi, jääkaappi ja pakastin riittävät.
Hinta alk. 150 euroa/ryhmä johon sisältyvät raaka-aineet, opetus, ja kaikille osanottajille maistiaispaketti ohjeineen mukaan. Osanottajia voi olla niin paljon kuin keittiöön mahtuu!  

 

Muut ruokakurssit

 

Makkarakurssit


Makkaran syntyMakkarakurssilla opetellaan osin jo unholaan painunut makkaran kotivalmistuksen jalo taito. Perusasioiden testailun jälkeen joka ryhmä saa kehittää oman makkaransa monipuolisista aineksista ja lopuksi aterioidaan ja valitaan omat suosikit! Sopii vaikkapa polttarien ohjelmaan. Hinta alk. 200 eur/kurssi, max. 15 hlöä

Ruisleipäkurssi

Ruisleipäkurssilla perehdytään hapanjuuren käytön saloihin ja leivotaan ikivanhasta juuresta satakuntalaista ruisleipää. Ohessa valmistetaan halutessa myös pikaiset tuorejuustot leivänpäälliseksi. Jokainen kurssilainen saa lähtiäisiksi lämpimäisten lisäksi oman juuren, jonka kanssa jatkaa kokeiluja kotona - kyllä se ruisleipä syntyy sähköuunissakin. Hinta alk. 150 eur/kurssi, max 15 hlöä.

Kakunkoristelukurssi

Toisen Topiaksen ristiäiskakku, valkosuklaata ja sokerimassakoristeetKakunkoristelukurssilla opetellaan uudempia koristetekniikoita ja muovaillaan sokerimassasta ja marsipaanista ihania aidonnäköisiä kukkia. Maalataan kuvia elintarvikevärein. Halutessa myös pursotusta ja muita tekniikoita. Katso myös kakkukuvia täältä. Hinnat alk. 150 eur/kurssi, max. 20 hlöä.

Luonnon lumoa lupaavalle, väinönputken viettelystä vihittävälle!

Tämä on oma ruokaan ja kansanperinteeseen nojaava ohjelmapalvelu vihille astuville. Sopii niin kokkaushenkisille naisille kuin miehillekin! Ennen vanhaan naisen piti hääpäivän jälkeisenä aamuna harjata pirtti, kantaa vedet tupaan ja leipoa piirakoita. Nyt varmistetaan, että taidoista ainakin piirakan leivonta on hallussa, toki voidaan harjoitella myös muita! Vihille astuva ystävineen valmistaa herkullisen aterian ulkosalla. Alkupalaksi syödään niitä piirakoita (esim. vatruskoja, karjalanpiirakoita tai supikkaita),Ilomantsilaiset sienivatruskat - perunakuorisia perinnepiiraita! pääruoaksi riistakäristystä, perunasurvosta, karpalohilloketta ja väinönputkisiirapilla silattuja paistettuja mustajuurilastuja. Jälkiruuaksi nautitaan kuusenkerkkäsiirapilla makeutettua yrttiteetä, joka saa vatsan auvoisaan tilaan! Myös tukevampi jälkiruoka onnistuu, kuten esimerkiksi muurinpohjaletut talon hillon ja kermavaahdon kera. Käristyksen kypsyessä vihittävälle lauletaan halutessa perinteisiä kotoalähtölauluja, ja selvitellään naimaonnen laatua erilaisilla tehtävillä, joista myös ystävät saavat osansa. Parhaiten paketti sopii pienehköille, 15 hlöä tai alle ryhmille, mutta iloa siitä saa irti isompikin porukka. Hinta alk. 250 eur/ryhmä